Gnostik

Diskusia o témach filozofických, o svetových náboženstvách a cirkvách

Gnostik

Odoslaťod Wansawer Ne, 07. Mar 2010, 18:13

Gnosticizmus alebo gnóza je súhrnné označenie pre viacero dualistických náboženských prúdov, ktoré sa objavujú v počiatkoch kresťanskej éry a ktoré sa medzi sebou do určitej miery odlišujú. Pre gnosticizmus je typické používanie dvoch mýtov, patriacich vo väčšine prípadov k umiernenému dualizmu:
- mýtus o ženskom tricksterovi, nebeskej bohyni Sofii ktorá má za následok stvorenie sveta
- mýtus o mužškom tricksterovi, Sofiinom nedochôdčati, ktorý zhotovuje svet
Našiel som nejaký článok o Gnostik a myslím že sem môžem pridať úrvivok:
Prichádza čas prezradiť pravdu, definovať duchovnú esenciu toho, čo podlízaví priemerní ľudia definujú ako “politický extrémizmus”. Zmiatli sme ich, zmenili zoznam svojich politických sympatií, zafarbenie svojich hrdinov, pohli sme sa od ohňa ku chladu, od “pravičiarstva” k “ľavičiarstvu” a späť. Ale toto bola len predpríprava v podobe intelektuálneho delostrelectva, čosi ako ideologická rozcvička. Nastrašili sme a pokúšali extrémnu pravicu, aj extrémnu ľavicu a oba tieto smery teraz stratili svoje hlavné zásady, obe zblúdili z vyšliapanej cestičky.

A ešte jeden úrivok o ľudskej duchovnosti:
Ľudstvo vždy malo dva druhy duchovnosti, dve cesty - “cestu pravej ruky” a “cestu ľavej ruky”. Prvú charakterizuje pozitívny postoj k okolitému svetu; svet vidíme ako harmóniu, ako vyrovnané ťažisko, ako dobro, pokoj. Všetko zlo sa vníma len v jednotlivých prípadoch, ako odklon od normy, ako čosi nepodstatné, prechodné, čo nemá hlboké transcendentálne príčiny.
I'm sure. That we aren't alone in space.
Obrázok používateľa
Wansawer
Kolonizátor
Kolonizátor

Mysteria grošov: 1701
Založený: Ne, 13. Sep 2009, 16:14

Re: Gnostik

Odoslaťod majky Pi, 16. Júl 2010, 17:03

O Gnostikoch neviem nič, ale chcem reagovať na druhý citát. Súhlasím s tým. Tiež vnímam zlo len ako mantinely, ako zvodidlá pri ceste, prekážky, ktoré nasmerujú ducha (dušu) na pravú cestu, ak nezvláda riadenie. Negatívne udalosti majú len tento význam, že nám dajú vedieť, že ideme zlým smerom, navedú nás späť a poučia nás pre budúcnosť.
Obrázok používateľa
majky
Záujemca
Záujemca

Mysteria grošov: 212
Založený: Po, 07. Jún 2010, 13:56

Odoslaťod malachit Pi, 16. Júl 2010, 17:19

a je to naozaj zlo???čo ak je to normálne,ako my vlastne môžme vedieť čo je zlo.je pravda,že je plus,mínus...ľavá,pravá...čo ak to nie je zlo,ale len nejaký návod na to čo je správne,alebo nesprávne...a vlastne určovanie nejakých mantinelov ja tiež blbosť,všetko sa pre niečo deje,nič nie je len tak.
malachitko zelený
Obrázok používateľa
malachit
Pozorovateľ
Pozorovateľ

Mysteria grošov: 173
Založený: So, 12. Jún 2010, 11:58

Odoslaťod Aleio Ut, 20. Júl 2010, 04:26

Malachit, zlo je naša forma nazerania a chápania mnohých vecí - udalostí v našom živote, činov, slov, myšlienok a podobne. Narozdiel od protikladov, ktoré môžeš, povedzme, logicky stanoviť - teda ten mínus a plus, dokonca či je niečo aj správne alebo nesprávne (toto nemá so zlom a dobrom nič spoločné), je fenomén zla alebo dobra len nástroj, ktorý má schopnosť rozdeľovať a rozlišovať subjektívny postoj niečoho k niečomu.

Autorom toho druhého úryvku alebo citátu je Alexander Dugin, ibaže ten kratučký úryvok vôbec ale vôbec nehovorí k podstate. Jeho dielo hovorí o tom, že skutočne je existenčne jedine správna cesta "zla", ibaže to ako zlo nevníma. Celý tento moderný gnosticizmus je len taký odkaz, ako aj on sám tvrdí. Odkaz, ktorý dáva možnosť vybrať si buď žívot presnívať, premodliť a dúfať si, že to tak má byť, alebo okúsiť zlo, poraniť sa, krvácať, potiť sa a napokon buť zahorieť alebo zhasnúť.

Gnóza, mimochodom, je vlastne aj všetko tradičné učenie nejakej určitej spoločnosti. Je dôležité si však uvedomiť, že gnosticizmus sa vôbec nedelí na gnozu a povedzme kresťanstvo, pretože to, čo sa deje u gnostika sa môže diať u kresťana, ateistu, alebo akéhokoľvek iného teistu.
"Keď moc lásky vystrieda lásku k moci, človek bude mať nové meno: Boh."
~ Sri Chinmoy

Prístup je malá vec, ktorá robí veľké rozdiely.
Obrázok používateľa
Aleio
Pozorovateľ
Pozorovateľ

Mysteria grošov: 153
Založený: Pi, 25. Jan 2008, 13:08

Odoslaťod malachit Ut, 20. Júl 2010, 10:49

človek by mal s opatrnosťou sebe vlastnou skúsiť všetko,lebo ak nie nevie potom dobre rozlíšiť medi dobrom a zlom...veď keby človeku bolo len dobre unudil by sa,toto striedanie človeka vždy nakopne k niečomu novému,veď keď máš zlé obdobie,tak sa tešíš kedy už konečne skončí,aby si sa mohol tešiť z niečoho nového.V podstate ty musíš urobiť niečo zlé,aby si sa niekde dostal,nie zle pre seba ale pre iného ktorý to chcel tiež...čo je pre mňa dobro pre iného sa môže spájať so zlom,to je ťažko toto riešiť.Proste zlo musí existovať,aby mohlo existovať aj dobro.
malachitko zelený
Obrázok používateľa
malachit
Pozorovateľ
Pozorovateľ

Odoslaťod Aleio Ut, 20. Júl 2010, 18:42

No dobre, Malachit, ale čo pre teba znamená to "musíš spraviť niečo zlé..."? Podľa mňa je neskutočne zložité odlíšiť veci, ktoré by mohli v sebe obsahovať prívlastok zlé, dobré. Uznaj, určite si sa sám stretol s tým, že niečo dobré pre jedného sa stalo zlým pre iného. Tak ako často život jedného je smrťou druhého a naopak.
"Keď moc lásky vystrieda lásku k moci, človek bude mať nové meno: Boh."
~ Sri Chinmoy

Prístup je malá vec, ktorá robí veľké rozdiely.
Obrázok používateľa
Aleio
Pozorovateľ
Pozorovateľ

Mysteria grošov: 153
Založený: Pi, 25. Jan 2008, 13:08

Odoslaťod malachit St, 21. Júl 2010, 13:06

Aleio...napr.máme obaja záujem o pekné auto,lenže ja mám viac peňazí a podplatím toho predavajúceho,sebe urobím dobre,ale tebe zle tým že ho podplatím a nedostaneš to po čom si túžil,takto to v živote funguje všetko dobre a zlo idú ruka v ruke.Je to presne uhol pohľadu,niečo čo je pre mňa dobre,pre iného môže byť aj katastrófa.
malachitko zelený
Obrázok používateľa
malachit
Pozorovateľ
Pozorovateľ

Odoslaťod majky St, 21. Júl 2010, 19:31

Nepozrel som sa na to ,kto je to gnostik, ale myslím, že je to ten, čo nič nerobí. Medituje, vzdeláva sa sám pre seba a nestará sa o zvyšok sveta. Skoro vôbec nekoná, takže nemôže konať dobro ani zlo. Jediným cieľom je osobný rast. Nedá sa to odsúdiť, pretože to má svoju podstatu. je to hra na istotu. Negnostik môže napáchať viac zla, ale aj vytvoriť viac dobrého. Gnostik robí svoj podiel a to je všetko.
Dobro od zla sa podľa mňa odlišuje z pohľadu úmyslu nie dôsledku. Ak konám niečo, čo považujem za dobré, ale dopadne to zle, alebo to niekomu ublíži, je to stále dobrý úmysel. Aj keď použijem zlú vec na dosiahnutie dobrého, je to dobrý úmysel. Keď sa rozhodnem klamať, aby som niekoho ušetril utrpenia, konám dobro napriek tomu, že používam zlú vec-klamstvo.
Gnostici teda robia dobrú vec tým, že sa snažia o duchovný osobný rast. Je to jedna z možnosti. Negatívne udalosti berú ako dočasné prekážky, s ktorými sa treba vysporiadať a dostať sa za prekážku. Po prekonaní prekážky pre nich táto komplikácie neexistuje.
Opravte ma, ak som si gnózu pomýlil s niečím iným.
Obrázok používateľa
majky
Záujemca
Záujemca

Mysteria grošov: 212
Založený: Po, 07. Jún 2010, 13:56

Naspäť na Filozofia, náboženstvá a cirkev

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

TOPlist
Dostupnos poda Monitoring-serverov.sk Antispam.er.czGoogle PageRank

hosted by