Tak v prvom rade by som rád napísal, že vôbec Zem neničíme. Na to ľudia nemajú takmer žiadne prostriedky a keďže si svoju existenciu uvedomujeme a zatiaľ je spätá so zemou, tak myslím, že sa žiadne kroky týmto smerom ani nebudú podnikať. Kto by si chcel zapolemizovať či zafantazírovať o spôsoboch, založil som na podnet jednej stránky o tom i tému:
http://www.forum.mysteria.sk/viewtopic.php?f=9&t=1199 Pokiaľ ide o životné prostredie, čo trpí našou činnosťou zrejme viac, ale opäť je ťažké ho úplne zničiť i keď už na toto prostriedky máme( chemikálie, biologické/jadrové zbrane), tak by som napísal, že ho neničíme ale prispôsobujeme a premieňame. keď sa nad tým trocha zamyslíte, tak zistíte, že zo všetkých živých tvorov na planéte sme jediný tvor, ktorý sa svojmu okolitému okoliu neprispôsobuje a to či už stavbou tela, vlastnosťami a schopnosťami, spôsobom života, rozmnožovaním atď.( dá sa sem napísať x faktorov) tak aby došlo k zhode požiadaviek tvora a veľkosti jeho populácie s okolitými podmienkami a možnosťami( teda napr. predátorov je menej ako ich potravy ale naopak majú lepšiu stavbu tela, vlastnosti a schopnosti). ....
Ale naopak si všetky tieto aspekty človek prispôsobuje tak aby boli v zhode s jeho požiadavkami a veľkosťou populácie. Toto je najdôležitejší argument, prečo sa človek presadil proti ostatným tvorom napriek tomu, že nemá nad žiadnym z tvorov v žiadnom prostredí žiadnu výhodu. A to je aj dôvod prečo sa toto tzv. ničenie životného prostredia deje.
Ono totižto nejde o žiadne ničenie životného prostredia ani o vyhladzovanie živočíšnych druhov. Totižto žraloka nezaujíma čo si o jeho činnosti myslia rybky. orla nezaujíma čo si o ňom myslia hraboše a pod. A nás ľudí by to nemalo zaujímať tiež a popravde ani nezaujíma. Stále ide totižto o prirodzený výber.
K prispôsobovaniu prostredia človeku dochádza odkedy po planéte chodí- ničil stromy, aby si zakladal ohne a osady. kopal do zeme aby hľadal rudy, vodu, lovil zvieratá.
Čo je rozdiel oproti minulosti a prečo sa to zrazu zdá problémom je, že sa proste naša populácia zväčšuje a teda i naše požiadavky a potreby. A teda si musíme svoje prostredie prispôsobovať vo väčšej miere. Bez ohľadu na všetko ostatné, teda tak ako sa to dialo vždy.
Teda ak sa to niekomu nepáči, tak je na to ľahké riešenie... znižovať našu populáciu....
A to sa žiadnemu človeku páčiť nebude a ani úprimne nemôže- kľudne môžte byť totižto medzi vyradenými práve vy alebo niekto príbuzný- môže byť? Asi nie, čo?
Inak vcelku dobrý článok, len proste ja nesúhlasím s takýmto "greenpeacesáckym" pohľadom na vec. Samozrejme súhlasím, že jedným veľkým problémom je odpad, keďže ostatné živočíchy vytvárajú odpad, ktoré sa zrecyklujú pôsobením živlov, prostredia a ostatných živočíchov a neohrozujú ich. To je jediná otázka, o ktorej nemožno pochybovať, že sa dá riešiť a musí riešiť, keďže zatiaľ ju rozhodne neriešime 100% optimálne a naše odpady ani náhodou nemožno považovať za neškodné. Avšak netreba zabúdať, že okrem vytvárania skládok a nehôd s ropnými, jadrovými, chamickými produktami či s ich odpadmi človek prostredie nijak skutočne neničí( globálne otepľovanie spôsobené podľa vedcov ľudskou činnosťou a pod hlúposti nevynímajúc).
Teda by som len chcel pripomenúť pre tých, ktorý chcú podobné témy využívať len na kritizovanie tých a tých korporácii a že za všetko môžu peniaze a zisk a tak, že netreba zabúdať, že sa množstvo odpadu v poslednej dobe recykluje,prípadne znovapoužíva na rôzne účely a človek dokáže umelo vytvárať kultúry a prostredia, kde sa živočíchy a rastlinstvo môže rozvíjať, teda neprispôsobuje prostredie len pre seba ale i pre iné tvory a organizmy...
Teda životné prostredie dokážeme nielen zničiť ako sa vystríha( čo je samozrejme v poriadku) ale i priaznivo ovplyvňovať. Samozrejme nehody na ropných plošinách a pod. môj argument veľmi nepodporujú

ale ja sa proste na túto tému nedokážem pozerať len takým spôsobom ako je prezentované v článku. Len toľko...