Cirkev

Diskusia o témach filozofických, o svetových náboženstvách a cirkvách

Re: Cirkev

Odoslaťod Napster Po, 05. Okt 2009, 11:38

Cirkev mala v minulosti mnoho podôb a vždy sa menila až do dnes. Mnohí ju v minulosti odsudzovali najmä kvôli príliš prehnaným pravidlám. V minulosti bola Cirkev dosť vypočítavá a jej hlavným cieľom bolo vládnuť vo svete preto túžili po moci a zbavovali sa ľudí ktorý im v tom prekážali tým že ich vyhlásili za kacírov a upálili. Postupom času sa však zmenila. Dnes je tu Cirkev preto aby usmerňovala ľudí vo viere.
Obrázok používateľa
Napster
Pozemšťan
Pozemšťan

Mysteria grošov: 6
Založený: Po, 05. Okt 2009, 11:05

Odoslaťod Terra Po, 05. Okt 2009, 12:00

Reagujem na príspevok od Alea: Nekritizujem náboženstvo ako také, ale kresťanskú cirkev.Náboženstvo zohráva v dejinách ľudstva i v súčasnosti dôležitú úlohu.Nikto predsa nemôže kritizovať desať božích prikázaní, hlásanie lásky, pravdy atď. Tvrdím však, že cirkev ako inštitúcia zlyhala, je brzdou k pokroku,potrebuje úplnu reorganizáciu./ Odporúčam pozrieť film Duch doby - veľmi zaujímavý pohľad na vznik a vývoj náboženstva a cirkvi -1.časť /
Obrázok používateľa
Terra
Pozemšťan
Pozemšťan

Mysteria grošov: 5
Založený: Pi, 11. Sep 2009, 10:22

Odoslaťod Aleio St, 07. Okt 2009, 19:37

Napster napísal:Cirkev mala v minulosti mnoho podôb a vždy sa menila až do dnes. Mnohí ju v minulosti odsudzovali najmä kvôli príliš prehnaným pravidlám. V minulosti bola Cirkev dosť vypočítavá a jej hlavným cieľom bolo vládnuť vo svete preto túžili po moci a zbavovali sa ľudí ktorý im v tom prekážali tým že ich vyhlásili za kacírov a upálili. Postupom času sa však zmenila. Dnes je tu Cirkev preto aby usmerňovala ľudí vo viere.

A s týmto ja nemôžem súhlasiť. Lebo Cirkev to, čo si napísal/a praktizuje ešte dodnes. Len isté veci už nie su - povedzme to takto, tak okaté ako kedysi bývavali. Ani by neobstáli. Svet je väčší, zložitejší, rýchlejší a nebezpečnejší pre organizácie ako je Cirkev. Dnes ťa za to, že "neveríš v Boha" neupália.

Cirkev ovláda, kontroluje a vlastní. To je fakt, ktorý si môžeš na správnych zdrojoch overiť a budú súhlasiť aj iný tu na fóre. Však jej cesty, schopnosti či vynaliezvosť a systém, ten si netrúfam povedať, že poznám.

Terra napísal:Odporúčam pozrieť film Duch doby - veľmi zaujímavý pohľad na vznik a vývoj náboženstva a cirkvi -1.časť /

Ten som veľmi dávno videl, myslím film. Možno zaujímavý, ale voči tvorcom som, bohužiaľ, už dlhú dobu skeptický.
"Keď moc lásky vystrieda lásku k moci, človek bude mať nové meno: Boh."
~ Sri Chinmoy

Prístup je malá vec, ktorá robí veľké rozdiely.
Obrázok používateľa
Aleio
Pozorovateľ
Pozorovateľ

Mysteria grošov: 153
Založený: Pi, 25. Jan 2008, 13:08

Odoslaťod Terra Št, 08. Okt 2009, 08:54

Cirkev ako inštitúcia má ohromnú moc.Vlastní obrovské majetky, ale ako ich využíva? Počul niekto niekedy, že cirkev dala peniaze umierajúcim deťom do Afriky, alebo na výskum liekov,na charitu atď? Čo mi najviac prekáža je to, že "vodu kážu a víno pijú".Osobne poznám detské domovy, ktoré sídlia v rozpadávajúcich sa budovách. V tom istom mestečku si postavili faru ,resp. honosnú vilu,za ktorú by sa nemusel hanbiť ani prezident. Neviem, či niekto z vás má informácie o tom, koľko peňazí dala cirkev na podporu zvrhnutia komunistického režimu.Je toto pre cirkev snáď dôležitejšie ako životy nevinných detí, ktoré každý deň umierajú na chudobu? Načo je nám dobrá takáto morálka?
Obrázok používateľa
Terra
Pozemšťan
Pozemšťan

Mysteria grošov: 5
Založený: Pi, 11. Sep 2009, 10:22

Odoslaťod Aleio Po, 14. Dec 2009, 22:24

Terra, menuj mi aspoň dve inštitúcie, ktoré majú vo svete moc a sú skutočné morálne. Nenájdeš také. Lebo veľká moc korumpuje a to, čo nie je skorumpované absolútnu moc nemá. Navyše, opýtaj sa seba, či by ťa veľká moc nezlomila. Opýtaj sa seba, čo je podľa teba morálka. Či ti je užitočná, či si sa s jej podstatou v tomto svete stretla/ol.
"Keď moc lásky vystrieda lásku k moci, človek bude mať nové meno: Boh."
~ Sri Chinmoy

Prístup je malá vec, ktorá robí veľké rozdiely.
Obrázok používateľa
Aleio
Pozorovateľ
Pozorovateľ

Mysteria grošov: 153
Založený: Pi, 25. Jan 2008, 13:08

Odoslaťod ufolog Ut, 23. Feb 2010, 21:10

Hextall napísal:Problém je v tom, že 99% ľudí je krstených ešte vo veku, keď sa nevie sám rozhodnúť, či to chce alebo nechce. Výsledok je taký, že väčšina z nás sme kresťania, ale len na papieri, čo presne cirkvi vyhovuje. Rodičia nútia chodiť deti do kostola bez toho , aby deti vedeli, o čo tam vlastne ide.

Ale vrátim sa k mojemu názoru na cirkev. Myslím si, že každý by si mal veriť v to, čo uzná za vhodné bez toho, aby bol súčasťou nejakého zoskupenia, ktoré si hovorí cirkev. Konkrétne katolícka cirkev je organizácia, ktorá hlása ľudom, že majú žiť skromne. To, že Vatikán patrí aj napriek jeho miniatúrnej rozlohe, k najbohatším štátom na svete hovorí za všetko. Tak aké "žite skromne". Vodu kážu, víno pijú. Čo tak trochu z toho bohatstva rozdať chudobným ? Kdeže....práve naopak. Budeme vyberať poplatky od našich "ovečiek" na bezproblémový chod farností, veď oni to bez reptania všetko zacvakajú, vo vízií večeného života. Takže môj názor - cirkev NIE.

Skôr sa prikláňam k myšlienkam Taoizmu:

V čínštine slovo tao znamená "cesta". Touto cestou sa jednoducho povedané rozumie cesta prirodzenosti. Taoisti chápu prírodné cykly a neustále premeny v prírodnom svete ako pozemské prejavy veľkej univerzálnej sily. Túto silu nazývajú Tao.
Niektorý taoisti chápu Tao ako najzazšiu skutočnosť, čosi, čo existovalo pred vznikom vesmíru a čo neustále riadi svet a všetko, čo je v ňom. Tao je niekedy stotožňované s Matkou lebo je tiež zdrojom všetkých vecí. Týmto zdrojom však nie je boh alebo najvyššia bytosť, pretože taoizmus na rozdiel od kresťanstva, islamu a judaizmu nie je monoteistický. Jeho vyznávači neuctievajú jedného boha, ale svoje úsilie zameriavajú na dosiahnutie harmónie s princípom Tao.

S týmto plne súhlasím.Aj ja poznám, že ma naši nútia chodiť do kostola a keď sa opýtam na význam dostanem odpoveď typu: "musíš v niečo veriť!!!" myslia si že jediná viera je tá ich ale mýlia sa-bohužiaľ.Každý verí v niečo iné a tí ostatný by to mali viedieť rešpektovať.
Alebert Einstein: Všetko je relatívne. Najnepochopiteľnejšou vecou vo vesmíre je to, že je pochopiteľný.
Robert T. Kiyosaki: Peniaze sú len myšlienka.
Ja: To v čo veríš sa aj stane! alebo sa už deje.
Obrázok používateľa
ufolog
Pozorovateľ
Pozorovateľ

Mysteria grošov: 465
Založený: So, 25. Júl 2009, 18:11

Odoslaťod Spharkie Pi, 05. Mar 2010, 10:09

chcel by som dostať aspoň akú-takú odpoveď od nejakého "znalého" kresťana na jednu otázočku..... takže cirkev (biblia) tvrdí, že BOH stvoril Adama a Evu.....muža a ženu....a oni založili ľudstvo.... tak nech mi niekto vysvetlí ako môžu DVAJA ľudia založiť ľudské pokolenie bez toho aby vznikol INCEST ktorý cirkev zakazuje? veď keby mali dvoch synov a dcéru alebo naopak čo ďalej?? to sme podľa cirkvi všetci uslintané incestné deti dvoch ľudí....iba jedna z približne 4 miliárd nezrovnalostí a cirkevných mýtov čiže výmyslov ale naozaj jednoznačnú odpoveď by som poprosil veľmi sa na ňu teším.......... :W

a samozrejme ešte mi nedá nenapísať pripomienku ohľadom debát o cirkvi (firme)...známa to vec z zeitgeistu....ako jediná organizácia na svete je cirkev oslobodená od platenia akýchkoľvek daní....JEDINÁ....
Emocionálne som ateista. Nemám žiadne fakty, aby som dokázal, že Boh neexistuje, ale tak silne to tuším, že nechcem strácať čas.
Obrázok používateľa
Spharkie
Pozemšťan
Pozemšťan

Mysteria grošov: 8
Založený: Pi, 05. Mar 2010, 08:55

Odoslaťod ufolog So, 06. Mar 2010, 22:31

To s tými daňami je už stáročia až tisícročia a tak skoro sa to nezmení! čo sa týka tej Evy a Adama tak to ti jednoznačnú odpoveď nedám a potom mi tu prichádza otázka: Ako vznikol človek? 1.Boh stvoril Adama a Evu 2.z opíc sa postupne vyvynuli ľudia.(na toto sú dôkazy) no niekto už prišiel z ďalšou verziou: 3.Boh stvoril živočíchy a medzi nimi aj opice z ktorých sa vyvynuli prvý ľudia Adam a Eva a či sa rozmnožili po celej planéte je veľmi nereálne.
Alebert Einstein: Všetko je relatívne. Najnepochopiteľnejšou vecou vo vesmíre je to, že je pochopiteľný.
Robert T. Kiyosaki: Peniaze sú len myšlienka.
Ja: To v čo veríš sa aj stane! alebo sa už deje.
Obrázok používateľa
ufolog
Pozorovateľ
Pozorovateľ

Mysteria grošov: 465
Založený: So, 25. Júl 2009, 18:11

Odoslaťod Spharkie Po, 08. Mar 2010, 08:00

čokoľvek je pre mňa uveriteľnejšie ako verzia adam a eva.... ale normálne pôjdem ja za nejakým farárkom nech sa nad tým zamyslí... nech sa zapotí.... aj keď už teraz viem, že odpoveď bude niečo ako "božia vôľa, boh vedel ako" alebo také niečo.......napriek tomu som zvedavý...
Emocionálne som ateista. Nemám žiadne fakty, aby som dokázal, že Boh neexistuje, ale tak silne to tuším, že nechcem strácať čas.
Obrázok používateľa
Spharkie
Pozemšťan
Pozemšťan

Mysteria grošov: 8
Založený: Pi, 05. Mar 2010, 08:55

Odoslaťod Wansawer Ut, 09. Mar 2010, 20:55

takže cirkev (biblia) tvrdí, že BOH stvoril Adama a Evu.....muža a ženu....a oni založili ľudstvo.... tak nech mi niekto vysvetlí ako môžu DVAJA ľudia založiť ľudské pokolenie bez toho aby vznikol INCEST ktorý cirkev zakazuje?

Spharkie to sa tak hovorí myslím že v Biblii alebo kde?To je iba termín ako napr.Boh stvoril Adama a Evu a Eva donútila Adama aby zjedol jablko zo zakázaného stromu.Ale presnú odpoveď na tvoju otázku ako oni dvaja založili ľudstvo a prečo sa používa takýto termín nepoznám.
I'm sure. That we aren't alone in space.
Obrázok používateľa
Wansawer
Kolonizátor
Kolonizátor

Mysteria grošov: 1701
Založený: Ne, 13. Sep 2009, 16:14

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Filozofia, náboženstvá a cirkev

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

TOPlist
Dostupnos poda Monitoring-serverov.sk Antispam.er.czGoogle PageRank

hosted by